Doen jullie ook helium ballonnen?

Een veel gestelde vraag. Doen jullie ook helium ballonnen? Daarop is niet gelijk een passend antwoord. Dat ligt er namelijk aan wat voor helium ballonnen je bedoelt en wat je er mee wilt doen. Hieronder eens stukje toelichting.

Helium is een ontbrandbaar edelgas. Wat behalve voor ballonnen ook in ziekenhuizen wordt gebruikt voor het koelen bij MRI apparaten, maar ook in de chip fabrieken, bij lassen en voor diepzeeduiken.

Schaarste:

Helium tekorten wereld wijd.

Er is al enige jaren sprake van een wereldwijde onrustige situatie rondom helium. 
Het Bureau of Land Management (afgekort BLM) is eigenaar van de heliumvoorraden in de USA. Dit was één van de grootste en “goedkoopste” heliumbronnen ter wereld. Deze bron begint echter leeg te raken en BLM heeft bepaald dat er geen helium meer beschikbaar wordt gesteld om aan derden (lees gassenfirma’s) te verkopen. Hierdoor is er een groot, structureel tekort aan helium ontstaan.
Tevens zijn er nog steeds problemen rondom de productielocatie in Qatar. De boycot en vertraging van de extra productiecapaciteit op deze locatie zorgen al meer dan een jaar voor onrust in de heliumaanleveringen.
Daarnaast zijn er op dit moment verwachte en onverwachte onderhoudstops op productielocaties elders op de wereld, waardoor de leveringen zeer kritisch worden, met op sommige plaatsen nu al uitval van leveringen.
De relatief goedkopere helium is dus niet meer beschikbaar en de bronnen met dure helium kunnen de wereldvraag niet aan. De heliumprijs is de laatste jaren al regelmatig gestegen en ook nu hebben de producenten een substantiële kostenstijging doorgevoerd.
(Bron: Verum BV)

Latex versus folie ballonnen

We hebben verschillende ballonnen welke gevuld kunnen worden met helium. Van de standaard 23 cm eivormige latex ballonnen tot grote formaten latex van 90 cm. Maar ook de folieballonnen met allerlei vormen, cijfers en prints kunnen gevuld worden met helium vanaf een bepaalde afmeting. Het verschil zit hem in het materiaal. Latex is biologisch afbreekbaar en folie ballonnen zijn dat niet. Latex ballonnen zijn van zich zelf wat poreus en doorlaten de helium dan ook sneller dan een folie ballon. Met als gevolg dat een folie ballon langer zal blijven zweven als een latex ballon.

Hoe zit dat met het milieu?

Niet oplaten, maar verantwoord opruimen

Het volgende belangrijke punt is dan milieu. Wij als ballonnenbedrijf verzorgen geen ballonoplatingen meer. Bij ons in de gemeente Bladel zijn ballon oplatingen ook verboden. De latex ballonnen die we gebruiken zijn wel 100% biologisch afbreekbaar. De tijdsduur tot ze vergaan zijn duurt even lang als dat van een eikenblad. Echter ziet zo’n stuk ballon in de natuur er natuurlijk nog niet fraai uit, laat staan een hele hoop van die ballonnen bij elkaar. Dit zwerfafval willen we voorkomen. Ons motto is dan ook, helium gebruiken, prima. Maar prik de ballon na afloop lek en ruim het netjes op bij het restafval. (de latex ballonnen mogen bij het compost). En voorkom dat deze in de natuur terecht komen.

Inademen van helium ballonnen.

Het líjkt zo grappig: even flink helium inhaleren en dan korte tijd kunnen praten met een Donald Duck of Smurfen-stemmetje. Iedereen heeft het wel eens gezien op televisie, of meegemaakt op een feestje of een ballonnenwedstrijd. Er wordt natuurlijk om gegrinnikt, maar het is en blijft gevaarlijk. Soms zelfs levensgevaarlijk.

NIET INHALEREN, dit is GEVAARLIJK!

Omdat heliumgas zeven maal lichter is dan lucht, blijft het na inademing bovenin de longen
achter. Maar ook in het bloed, waardoor de opname van zuurstof ernstig kan worden
bemoeilijkt. Ingeademde helium kan leiden tot bewusteloosheid, verstikking en zelfs een plotselinge dood. De bewusteloosheid kan in eerste instantie leiden tot een ademstilstand, daardoor gebrek aan zuurstoftoevoer naar de hersenen en onherstelbare schade aan het centrale zenuwstelsel, met levenslange verlamming of zelfs de dood tot gevolg. 

Zelfs kort inademen van helium kan al tot verstikking leiden, terwijl het slachtoffer niet eens beseft dat hij stikt….In de afgelopen twee jaar kostte het ‘voor de grap’ inademen van helium het leven aan een 13-jarig meisje in Noord-Ierland en aan een 14-jarig meisje in de Amerikaanse staat Oregon. (Bron: Linde-gas) 

 

Ik heb al ballonnen gekocht, kunnen jullie die voor mij vullen met helium?

Helaas is het antwoord daarop nee. Dit omdat ik de kwaliteit van de ballonnen die jij hebt niet ken. Langer geleden deden we dit wel. Tot er een ballon van een klant bij ons in het gezicht klapte. Waardoor we dit risico niet meer willen lopen en dit niet meer doen. Daarnaast staan wij achter de kwaliteit van onze producten en willen we deze graag waarborgen.
Wees dus slim en bestel je ballonnen ook bij ons (wij kunnen ook aan allerlei thema’s / cijfers etc komen, als je op tijd besteld) dan verzorgen wij en de ballon en het vullen voor je.

Alternatief lucht gevulde creatie

Prijzen en alternatieven

De inkoop prijzen zijn de afgelopen jaren meerdere keren over kop gegaan. Wat maakt dat onze prijzen voor onze helium ballonnen ook gigantisch in prijs zijn gestegen. Gelukkig zijn er ook steeds meer alternatieven op de markt gekomen die lucht gevuld zijn. Waardoor er geen helium voor nodig is. Dit maakt het product vaak ook nog eens veel langer houdbaar. En is beter voor het milieu.
Denk je aan helium ballonnen, vraag dan ook eens wat een alternatief zou kunnen zijn.